Izvod složene funkcije
f
′
(
g
(
x
)
)
{\displaystyle f'(g(x))}
koristi se za funkcije komponovane od više elementarnih funkcija (npr.
sin
x
2
{\displaystyle \sin {x^{2}}}
ili
e
sin
x
{\displaystyle e^{\sin {x}}}
). Izvod složene funkcije ne može se dobiti preko tablice izvoda elementarnih funkcija, već se on računa prema formule izvedene iz teoreme :
Za složenu funkciju
y
=
f
(
g
(
x
)
)
{\displaystyle y=f(g(x))}
kaže se da postoji izvod u tački
x
{\displaystyle x}
, ako funkcija
g
(
x
)
{\displaystyle g(x)}
ima izvod u tački
x
{\displaystyle x}
i ako funkcija
f
(
g
(
x
)
)
{\displaystyle f(g(x))}
ima izvod u tački
u
=
g
(
x
)
{\displaystyle u=g(x)}
, a računa se prema formuli[ 1] [ 2] :
y
′
=
f
′
(
u
)
⋅
g
′
(
x
)
{\displaystyle y'=f'(u)\cdot g'(x)}
odnosno, koristeći Lajbnicove oznake, formula se može napisati na sledeći način:
d
y
d
x
=
d
y
d
u
⋅
d
u
d
x
{\displaystyle {dy \over dx}={dy \over du}\cdot {du \over dx}}
Primer: Izvod funkcije
y
=
sin
x
3
{\displaystyle y=\sin {x^{3}}}
Ako stavimo da je
y
=
f
(
g
(
x
)
)
{\displaystyle y=f(g(x))}
,
gde je:
f
(
u
)
=
sin
u
{\displaystyle f(u)=\sin {u}}
,
dok je:
u
=
g
(
x
)
=
x
3
{\displaystyle u=g(x)=x^{3}}
,
onda je primenom formule za izvod:
y
′
=
f
′
(
u
)
⋅
g
′
(
x
)
{\displaystyle y'=f'(u)\cdot g'(x)}
,
odnosno, zamenom funkcije
u
{\displaystyle u}
u formuli:
y
′
=
(
sin
u
)
′
⋅
(
x
3
)
′
{\displaystyle y'=(\sin {u})'\cdot (x^{3})'}
Primenom tablice izvoda za elementarne funkcije za slučaj
sin
u
{\displaystyle \sin {u}}
dobija se:
y
′
=
cos
u
⋅
3
x
2
{\displaystyle y'=\cos {u}\cdot 3x^{2}}
,
odnosno:
y
′
=
3
x
2
⋅
cos
x
3
{\displaystyle y'=3x^{2}\cdot \cos {x^{3}}}
.
Izvod funkcije:
y
=
(
g
(
x
)
)
n
{\displaystyle y=(g(x))^{n}}
[ 3]
Zadata funkcija je kompozicija dve elementarne funkcije
y
=
f
(
u
)
{\displaystyle y=f(u)}
, gde je
u
{\displaystyle u}
elementarna funkcija:
u
=
g
(
x
)
n
{\displaystyle u=g(x)^{n}}
, pa se njen izvod prema formuli može dobiti na sledeći način:
y
′
=
f
′
(
u
)
⋅
u
′
{\displaystyle y'=f'(u)\cdot u'}
....
(
1
)
{\displaystyle (1)}
izvod elementarne funkcije
u
{\displaystyle u}
prema tablici izvoda iznosi:
u
′
(
x
)
=
n
⋅
g
(
x
)
n
−
1
{\displaystyle u'(x)=n\cdot g(x)^{n-1}}
...
(
2
)
{\displaystyle (2)}
pa se zamenom (2) u (1) dobija:
f
′
(
x
)
=
n
⋅
(
g
(
x
)
)
n
−
1
⋅
g
′
(
x
)
{\displaystyle f'(x)=n\cdot (g(x))^{n-1}\cdot g'(x)}
Izvod funkcije :
y
=
(
e
g
(
x
)
)
{\displaystyle y=(e^{g(x)})}
[ 3]
Zadata funkcija je kompozicija dve elementarne funkcije
y
=
f
(
u
)
{\displaystyle y=f(u)}
, gde je
f
{\displaystyle f}
elementarna funkcija:
f
(
u
)
=
e
u
{\displaystyle f(u)=e^{u}}
, pa se njen izvod prema formuli može dobiti na sledeći način:
y
′
=
f
′
(
u
)
⋅
u
′
{\displaystyle y'=f'(u)\cdot u'}
,
y
′
=
(
e
u
)
′
⋅
u
′
{\displaystyle y'=(e^{u})'\cdot u'}
,
s obzirom da je prema tablici izvoda:
(
e
u
)
′
=
e
u
{\displaystyle (e^{u})'=e^{u}}
,
izvod zadate složene funkcije iznosi:
y
′
=
e
u
⋅
u
′
{\displaystyle y'=e^{u}\cdot u'}
ili
y
′
=
g
′
(
x
)
⋅
e
g
(
x
)
{\displaystyle y'=g'(x)\cdot e^{g(x)}}
Postoje i složeniji slučajevi. Tako, ako je
z
=
f
(
x
,
y
)
{\displaystyle z=f(x,y)}
a
x
=
g
(
t
)
{\displaystyle x=g(t)}
i
y
=
h
(
t
)
{\displaystyle y=h(t)}
,
tada je
d
z
d
t
=
d
z
d
x
⋅
d
x
d
t
+
d
z
d
y
⋅
d
y
d
t
{\displaystyle {dz \over dt}={dz \over dx}\cdot {dx \over dt}+{dz \over dy}\cdot {dy \over dt}}
U opštem slučaju, neka su data dva seta funkcija y i u , tako da je
y
1
=
f
1
(
u
1
…
u
p
)
{\displaystyle y_{1}=f_{1}(u_{1}\ldots u_{p})}
⋮
{\displaystyle \vdots }
y
m
=
f
m
(
u
1
…
u
p
)
{\displaystyle y_{m}=f_{m}(u_{1}\ldots u_{p})}
i
u
1
=
g
1
(
x
1
…
x
n
)
{\displaystyle u_{1}=g_{1}(x_{1}\ldots x_{n})}
⋮
{\displaystyle \vdots }
u
p
=
g
p
(
x
1
…
x
n
)
{\displaystyle u_{p}=g_{p}(x_{1}\ldots x_{n})}
tada se parcijalni izvod
∂
y
i
∂
x
j
{\displaystyle \partial y_{i} \over \partial x_{j}}
računa kao
∂
y
i
∂
x
j
=
∑
k
=
1
p
∂
y
i
∂
u
k
⋅
∂
u
k
∂
x
j
{\displaystyle {\partial y_{i} \over \partial x_{j}}=\sum _{k=1}^{p}{\partial y_{i} \over \partial u_{k}}\cdot {\partial u_{k} \over \partial x_{j}}}
,
dok diferencijal
d
y
i
;
i
=
1
…
m
{\displaystyle dy_{i};\ i=1\ldots m}
iznosi
d
y
i
=
∑
j
=
1
n
(
∑
k
=
1
p
∂
y
i
∂
u
k
⋅
∂
u
x
∂
x
i
)
d
x
j
{\displaystyle dy_{i}=\sum _{j=1}^{n}(\sum _{k=1}^{p}{\partial y_{i} \over \partial u_{k}}\cdot {\partial u_{x} \over \partial x_{i}})dx_{j}}
.
^ Weisstein, Eric W. (6. 12. 2002). „Chain Rule”. CRC Concise Encyclopedia of Mathematics (na jeziku: (jezik: engleski) ) (2 izd.). Chapman and Hall/CRC. ISBN 9781420035223 . Pristupljeno 19. 11. 2013 .
^ D. Mihailović; R. R. Janjić (1987). „4.1.6. Izvod složene funkcije”. Ur.: Dončev, Nikola. Elementi matematičke analize (9 izd.). Beograd: Naučna knjiga . str. 105—107.
^ a b Pavlović, Miroslav (2004). „Pravilo stepena”. Matematika za studente - predavanja (PDF) . Beograd: Faculty of Economics, Finance and Administration. str. 85. Arhivirano iz originala (pdf) 24. 12. 2012. g. Pristupljeno 20. 11. 2013 .